نوع مقاله : مقاله ترویجی
نویسنده
دانشآموخته کارشناسی ارشد دانشکده معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، ایران
چکیده
امروزه گردشگری به عنوان گستردهترین صنعت خدماتی جهان، از اهمیت ویژهای برخوردار است، از اینرو بسیاری از کشورها در رقابتی نزدیک و فشرده، در پی افزایش بیش از پیش منافع و عواید خود از این فعالیت بینالمللی هستند. کشور ما نیز با قدمت تاریخی چندین هزار ساله از لحاظ تعداد جاذبههای گردشگری در میان 10 کشور اول پر جاذبه گردشگری در جهان است و از لحاظ تنوع زیستی و تنوع جاذبههای طبیعی رتبه پنجم را در جهان دارا است.
البته اهمیت و نقش اقتصادی گردشگری نباید باعث غفلت از سایر ابعاد آن، به ویژه بعد فرهنگی شود، گرایش مردم جهان به یافتن آسانترین و مؤثرترین راه برای گفتگوی فرهنگی سبب شده است تا نقش گردشگری از آن نظر اهمیت یابد که انسانها از تجارب تلخ و شیرین حکومتداری در طول تاریخ و تمدنهای مختلف بهرهمند میشوند و ضمن برقراری پیوندهای عاطفی و انسانی با یکدیگر، با زاویه دید وسیعتری به دیگر فرهنگها مینگرند و روابط سیاسی تمدنها را بر پایه اقتصاد و تفاهم ملل متعادلتر میکنند.
از جنبه دینی نیز باید گفت که در اسلام بر اهمیت سیر و سیاحت تأکید ویژهای شده است. قرآن کریم اهمیت سیر و سیاحت و گردشگری را به وضوح و تفصیل به مردم نشان داده و از آنها خواسته تا در زمین بگردند و در آثار به جای مانده از گذشتگان بیندیشند و از سرگذشتشان پند بگیرند. در پی همین تأکیدها و سفارشهای قرآن مجید از پیغمبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و امامان معصوم (علیهمالسلام) نیز احادیث بسیاری راجع به سیر و سفر روایت شده که نشاندهنده مطلوبیت گردشگری از نظر فقهی است و میتوان از لحاظ فقهی نیز گردشگری را چارچوبمند کرد.
کلیدواژهها