نوع مقاله : مقاله مروری
نویسنده
پژوهشگر جغرافیای فرهنگی و عضو گروه فرهنگ و تمدن دانشکده معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات
چکیده
عراق در گستره جهان اسلام جایگاه ویژه و راهبردی دارد. سابقه و قدمت تمدنی، موقعیت راهبردی، تحولات تاریخی و تمدنی، حوزه نجف، عتبات عالیات و نظایر آن، بیانگر اهمیت راهبردی و از اجزای ژئوکالچر این کشور است. فضای فرهنگی و اجتماعی جنوب عراق برآمده از فرهنگ شیعی است که در طول تاریخ اسلام نقشآفرینی کرده و تا به امروز در میدان مبارزه با فرهنگ سلفی و داعشی حضور فعال داشته است. در این رابطه، شهرهای مذهبی، برگزاری مراسم مذهبی و اتحاد منطقهای شیعیان، نقش کلیدی داشته است. انس و الفت شیعیان کشورهای منطقه و تجلی آن در پیادهروی اربعین بر اهمیت مطالعه جنوب عراق در پازل ژئوکالچر جهان اسلام میافزاید. بررسی عوامل همگرایی و پیوند ناگسستنی شیعیان در منطقه و اتحاد عمیق شیعیان جنوب عراق و ایران و تأثیر آن در جریانات و اتفاقات و تحولات فرهنگی و اینکه چه حوادثی را در کشور عراق و منطقه رقم زده است، در حیطه این تحقیق قرار میگیرد
کلیدواژهها
کتابنامه
سایت http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=42178
6. علیدادی، شهربانو(1388-1390)، انقلاب ایران و ژئوکالچر مقاومت در سیاست بینالملل (2011-1979)، فصلنامه سیاست دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دوره 41، شماره 4.
10. یاقوت حموی، یاقوت بن عبد الله(قرن هفتم ه.ق)، مجمعالبلدان، تهران: سازمان میراث فرهنگی کشور.
11. میرحیدر، دره و میراحمدی، فاطمهالسادات(1396)، سیر اندیشه در جغرافیای سیاسی سنتی و مدرن (1897 تا اواخر دهه 1980)، تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
12. والرشتاین، ایمانوئل موریس(1377)، سیاست و فرهنگ در نظام متحول جهانی، ترجمه پیروز ایزدی، تهران: نشر نی.
13. همایون، محمدهادی(1398)، چهل ستون تمدن، تهران: انتشارات دانشگاه امام صادق (علیهالسلام).
14. Joseph R. Wood, 2017, A Review of Geoculture: Plaidoyer pour une civilization durable, the institute of world politics.
http://irdiplomacy.ir/fa/news